Review article
https://doi.org/10.21860/medflum2019_216320
Poremećaji povezani s glutenom
Iva Pozderac
orcid.org/0000-0001-5292-6217
; Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Brankica Mijandrušić Sinčić
orcid.org/0000-0002-4795-3445
; Zavod za gastroenterologiju, Klinika za internu medicinu, Klinički bolnički centar Rijeka, Rijeka, Hrvatska
Abstract
Gluten je bjelančevina koja se nalazi u pšenici, dok se u raži, ječmu i zobi nalaze slične bjelančevine. Zajedničkim imenom one se nazivaju gluten i mogu uzrokovati više različitih poremećaja koji se dijele na autoimune, alergijske i neautoimune – nealergijske. Samo se celijakija pojavljuje u genetski predisponiranih osoba te se manifestira crijevnim, ali i brojnim izvancrijevnim manifestacijama. Važno je točno dijagnosticirati poremećaje povezane s glutenom jer je njihovo liječenje različito. Velik broj ljudi samoinicijativno se odlučuje za bezglutensku dijetu pod utjecajem popularne literature. No, na taj se način otežava postavljanje točne dijagnoze i odgovarajuće terapije.
Keywords
alergija; celijakija; gluten; pšenica
Hrčak ID:
216320
URI
Publication date:
1.3.2019.
Visits: 3.643 *