Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 42 No. 4, 2019.
Review article
https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.2
Stanje ekološkog maslinarstva u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj
Kristina Batelja Lodeta
orcid.org/0000-0002-8488-3490
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Snježana Bolarić
orcid.org/0000-0002-0555-8922
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Aleš Vokurka
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Snježana Kereša
orcid.org/0000-0003-4034-568X
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Đani Benčić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Vesna Očić
orcid.org/0000-0002-0323-6743
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Abstract
Razvoj ekološkog maslinarstva direktno je povezan sa razvojem ekološke poljoprivrede. Prve zabilježene podatke u EUROSTAT-u o količinama ekološki proizvedenih maslina imamo već 2002. godine za Italiju, da bi se od 2009. godine pratila i Hrvatska. Najveći dio ekološke proizvodnje maslina koncentriran je u Španjolskoj, Italiji i Grčkoj. Zakonodavstvo Europske unije (EU) konstantno se zalaže za stimulaciju i rast proizvodnje ekološke hrane i ekološkog načina proizvodnje. U Hrvatskoj, iako proizvodnja ekoloških maslina ima zabilježen značajan porast prinosa kao i uzgojnih površina, nailazimo na nerazumijevanje i nepoznavanje principa ekološke proizvodnje, neučinkovitu zakonsku regulativu, nepostojanje ekoloških rasadnika kao i vrlo mali broj uljara za preradu ekološki proizvedenih maslina.
Keywords
EU; Hrvatska; organska proizvodnja; maslinarstvo
Hrčak ID:
223645
URI
Publication date:
28.7.2019.
Visits: 2.398 *