Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.2

Stanje ekološkog maslinarstva u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj

Kristina Batelja Lodeta orcid id orcid.org/0000-0002-8488-3490 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Snježana Bolarić orcid id orcid.org/0000-0002-0555-8922 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Aleš Vokurka ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Snježana Kereša orcid id orcid.org/0000-0003-4034-568X ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Đani Benčić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Vesna Očić orcid id orcid.org/0000-0002-0323-6743 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 732 Kb

page 15-20

downloads: 873

cite


Abstract

Razvoj ekološkog maslinarstva direktno je povezan sa razvojem ekološke poljoprivrede. Prve zabilježene podatke u EUROSTAT-u o količinama ekološki proizvedenih maslina imamo već 2002. godine za Italiju, da bi se od 2009. godine pratila i Hrvatska. Najveći dio ekološke proizvodnje maslina koncentriran je u Španjolskoj, Italiji i Grčkoj. Zakonodavstvo Europske unije (EU) konstantno se zalaže za stimulaciju i rast proizvodnje ekološke hrane i ekološkog načina proizvodnje. U Hrvatskoj, iako proizvodnja ekoloških maslina ima zabilježen značajan porast prinosa kao i uzgojnih površina, nailazimo na nerazumijevanje i nepoznavanje principa ekološke proizvodnje, neučinkovitu zakonsku regulativu, nepostojanje ekoloških rasadnika kao i vrlo mali broj uljara za preradu ekološki proizvedenih maslina.

Keywords

EU; Hrvatska; organska proizvodnja; maslinarstvo

Hrčak ID:

223645

URI

https://hrcak.srce.hr/223645

Publication date:

28.7.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 2.398 *