Skip to the main content

Professional paper

Proračun Europske unije s analitičkim prikazom proračunskih prihoda u 2018. godini

Danko Špoljarić
Natalia Bucić


Full text: croatian pdf 684 Kb

page 65-84

downloads: 636

cite


Abstract

Proračunom Europske unije Europski parlament i Vijeće unaprijed za svaku kalendarsku godinu utvrđuju sve prihode i rashode Europske unije kako bi se mogle provoditi zacrtane politike ili, konkretnije, kako bi Europska unija mogla funkcionirati.
Ugovor o funkcioniranju Europske unije osim proračuna, kojega neki nazivaju jedinim centraliziranim instrumentom fiskalne politike na razini Europske unije, posebno regulira višegodišnji financijski okvir kao instrument osiguranja da će troškovi biti transparentni te da će biti u granicama vlastitih sredstava. Proračun Europske unije mora biti usklađen s višegodišnjim financijskim okvirom i s propisanim proračunskim načelima - proračunske ravnoteže, prethodnog odobrenja, štednje i učinkovitosti, jedinstva i potpunosti te specijalizacije.
Od samih početaka europskih integracija poslije II svjetskog rata jedno od ključnih pitanja je pitanje proračunskih prihoda. Nakon što je u početku financiranje proračuna počivalo na doprinosima i udjelima od ubranih poreza država članica, danas je uspostavljeno vlastito financiranje proračunskih izdataka koje se najviše zasniva na izdvajanju određenog dijela bruto nacionalnog dohotka država članica i dijelu prihoda država članica od poreza na dodanu vrijednost.

Keywords

proračun Europske unije; višegodišnji financijski okvir; proračunski prihodi

Hrčak ID:

226663

URI

https://hrcak.srce.hr/226663

Publication date:

20.6.2019.

Visits: 1.082 *