Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.30754/vbh.62.1.686

Pravno knjižničarstvo : o potrebnim kompetencijama knjižničara

Dejana Golenko


Full text: croatian pdf 387 Kb

page 1-28

downloads: 386

cite


AbstractCilj / svrha. S obzirom na nedovoljnu istraženost teme pravnog knjižničarstva u Republici Hrvatskoj, cilj je rada bio uvidom u pregled svjetske literature dobiti dublji uvid u razumijevanje konteksta pravnog knjižničarstva i potrebnih kompetencija knjižničara za rad u pravnim knjižnicama s obzirom na današnje zahtjeve tržišta rada, promjene u visokoškolskom obrazovanju te nagli i brzi razvoj informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Svrha je rada skrenuti pozornost na važnost razvijanja specifičnih kompetencija i vještina za rad u pravnim knjižnicama te važnost poimanja holističkog i interdisciplinarnog pristupa pravnom knjižničarstvu, kao i na važnost cjeloživotnog obrazovanja pravnog knjižničara. Iz navedenoga proizlaze sljedeća istraživačka pitanja: što obuhvaća pojam pravnog knjižničarstva, tko su pravni knjižničari, koje kompetencije i vještine moraju posjedovati za rad u pravnim i srodnim knjižnicama te što poslodavci očekuju od pravnog knjižničara s obzirom na zahtjeve današnjeg tržišta rada?

Pristup / metodologija. Korištena metodologija obuhvatila je kvalitativni pristup u istraživanju, koji je obuhvatio metodu analize sadržaja. Jedinica analize bila je informacija o znanjima, kompetencijama i vještinama knjižničara u pravnim knjižnicama.

Rezultati. Analizom pregleda literature može se uočiti da bi s obzirom na današnje zahtjeve tržišta rada knjižničari koji rade u pravnim knjižnicama trebali pored knjižničarskih znanja posjedovati i znanja iz područja prava te razvijati potrebne cjeloživotne kompetencije i vještine, kao što su razvijanje pedagoških kompetencija, vještine informacijske i informatičke pismenosti te unapređivanje stručnih vještina kao bitnih preduvjeta za ispunjavanje mnogobrojnih zahtjeva radnog mjesta.

Praktična primjena. Na praktičnoj razini daju se smjernice o važnosti stvaranja kompetencijskog profila knjižničara zaposlenih u pravnim knjižnicama.

Originalnost/vrijednost. Na teorijskoj razini, s obzirom na mali broj objavljenih radova i nedovoljnu istraženost teme pravnog knjižničarstva u Republici Hrvatskoj, daje se detaljniji uvid u kontekst pravnog knjižničarstva i rada pravnog knjižničara.

Keywords

kompetencije visokoškolskog knjižničara; pravni knjižničari; pravno knjižničarstvo

Hrčak ID:

226728

URI

https://hrcak.srce.hr/226728

Publication date:

30.7.2019.

Visits: 973 *