Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.46419/vs.51.6.4

Molekularna identifikacija kvasaca iz svježeg mlijeka i tradicionalno proizvedenog svježeg sira

Manuela Zadravec orcid id orcid.org/0000-0003-4382-4424 ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Vesna Jaki Tkalec ; Veterinary Institute Križevci, Croatian Veterinary Institute, Križevci, Croatia
Sanja Furmeg ; Veterinary Institute Križevci, Croatian Veterinary Institute, Križevci, Croatia
Maja Kiš ; Veterinary Institute Križevci, Croatian Veterinary Institute, Križevci, Croatia
Mario Mitak orcid id orcid.org/0000-0002-3870-2740 ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Tomislav Mikuš orcid id orcid.org/0000-0003-1388-2404 ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 811 Kb

page 605-610

downloads: 684

cite


Abstract

Kvasci su česti zagađivači mliječnih proizvoda, međutim, koriste se i kao starter kulture za poboljšavanje svojstava finalnog proizvoda. Njihova prisutnost u povećanom broju može prouzročiti nepoželjne promjene mliječnih proizvoda, kao što su neugodan miris, okus i izgled. Klasična identifikacija kvasaca na temelju morfoloških i biokemijskih svojstava spora je i nepouzdana. Cilj rada bio je identificirati kvasce iz 30 uzoraka mlijeka i svježeg sira te ustvrditi pripadaju li izolirani kvasci u poželjne ili nepoželjne vrste, odnosno predstavljaju li potencijalni rizik po zdravlje ljudi. Izolirani kvasci identificirani su sekvenciranjem D1/D2 regije gena 28 S rRNK. Dobivenim sekvencama ustvrđeno je da izolirani kvasci pripadaju vrstama: Kluyveromyces marxianus, Candida tropicalis, Trichosporon coremiiforme, Rhodotorula mucilaginosa, Trichosporon ovoides, Pichia kudriavzevii, Issatchenkia orientalis, koje se smatraju kvascima zagađenja te Debaryomyces hansenii vrsti koja se može koristiti i kao starter kultura. S obzirom da kvasci nisu termorezistentni mikroorganizmi, trebali bi biti uklonjeni tijekom pasterizacije, no u tradicionalnom načinu proizvodnje sira mlijeko se termički ne obrađuje, stoga je povećan rizik od pojavnosti kvasaca u finalnom proizvodu. Izolirane se vrste vrlo često nalaze i u okolišu i/ili na ljudima, odnosno životinjama. Stoga se nameće zaključak kako se glavnina kontaminacije kvascima događa kao posljedica neadekvatne
higijenske prakse.

Keywords

svježe mlijeko; svježi sir; kvasci; molekularna identifikacija

Hrčak ID:

238438

URI

https://hrcak.srce.hr/238438

Publication date:

1.10.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 1.934 *