Sestrinski glasnik, Vol. 26 No. 1, 2021.
Review article
https://doi.org/10.11608/sgnj.26.1.8
Ishrana u ranom djetinjstvu i rizik za astmu i alergijske bolesti
Merima Šehić
; Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede, Žitna ulica 15, 2000 Maribor, Slovenija
Mirjam Koler Huzjak
; Univerzitetni klinični center Maribor, Ljubljanjska ulica 5, 2000 Maribor, Slovenija
Maja Strauss
; Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede, Žitna ulica 15, 2000 Maribor, Slovenija
Abstract
Uvod: Astma je kronična upala dišnih putova. Uzroci su alergije, virusne respiratorne
infekcije i nadražujuće tvari iz zraka. Broj oboljelih povećava se, a pritom
prednjače djeca. Ishrana majke tijekom trudnoće te ishrana djeteta u prvoj godini
života imaju važan utjecaj na razvoj i tijek bolesti.
Metode: Upotrijebljena je narativna analiza, pregled stručne i znanstvene literature.
Pretraživanje literature temeljilo se na istraživačkom pitanju Kako ishrana
u ranom djetinjstvu utječe na rizik za razvoj astme i alergijskih bolesti?.
Rezultati: Analizom stručne literature utvrđeno je da ishrana majke ima važnu
ulogu pri razvoju astme i alergijskih bolesti kod djece. Dokazi upućuju na to da
je pravilno uravnotežena i raznolika ishrana važna za djetetovo zdravlje te da
smanjuje rizik od nastajanja bolesti. Stručnjaci tijekom trudnoće ne preporučuju
izbjegavanje određenih namirnica kao što su kikiriki, orasi i školjke, osim u slučaju
ako je majka alergična na njih.
Rasprava i zaključak: Zbog povećane učestalosti astme i alergijskih bolesti,
osobito kod djece, potrebno je istaknuti važnost i utjecaj raznolike ishrane tijekom
trudnoće te dojenja tijekom prvih šest mjeseci djetetova života. Različite
dijete tijekom i nakon trudnoće te tijekom dojenja nisu se pokazale učinkovitima
u sprječavanju razvoja astme i alergijskih bolesti kod djece.
Keywords
dijete; trudnoća; hrana; dijeta; alergeni; dojenje
Hrčak ID:
256190
URI
Publication date:
22.4.2021.
Visits: 2.241 *