Review article
Antioksidacijska i antiradikalska aktivnost flavonoida
Snježana P. Kazazić
Abstract
Flavonoidi u posljednje vrijeme privlače puno pozornosti zbog svoje izvanredne antioksidacijske i antiradikalske aktivnosti. Istraživanja su pokazala da su flavonoidi dobri “hvatači” slobodnih radikala, a time imaju važnu ulogu u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji kao lijekovi i antioksidansi. Flavonoidi imaju i širok niz drugih biokemijskih funkcija. Oni su možda najkorisnije fitokemikalije pronađene u hrani. Poznati su i sinergijski efekti kod antioksidacijskog djelovanja flavonoida. Pokazalo se da flavonoidi imaju antibakterijsko, sedativno, antialergijsko, antimutageno, antiviralno i druga djelovanja.
Keywords
oksidativni stres; reakcije s DPPH kovinama; slobodni radikali; TEAC-vrijednost
Hrčak ID:
257
URI
Publication date:
15.11.2004.
Visits: 8.102 *