Original scientific paper
https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.10
Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´
Tomislav Plavša
; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Hrvatska
Marijan Bubola
; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Hrvatska
Ana Marija Jagatić Korenika
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana Jeromel
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Full text: croatian pdf 211 Kb
page 92-99
downloads: 312
cite
APA 6th Edition
Plavša, T., Bubola, M., Jagatić Korenika, A.M. & Jeromel, A. (2021). Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´. Glasnik Zaštite Bilja, 44. (6.), 92-99. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.10
MLA 8th Edition
Plavša, Tomislav, et al. "Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 44., no. 6., 2021, pp. 92-99. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.10. Accessed 27 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Plavša, Tomislav, Marijan Bubola, Ana Marija Jagatić Korenika and Ana Jeromel. "Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´." Glasnik Zaštite Bilja 44., no. 6. (2021): 92-99. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.10
Harvard
Plavša, T., et al. (2021). 'Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´', Glasnik Zaštite Bilja, 44.(6.), pp. 92-99. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.10
Vancouver
Plavša T, Bubola M, Jagatić Korenika AM, Jeromel A. Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2021 [cited 2024 November 27];44.(6.):92-99. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.10
IEEE
T. Plavša, M. Bubola, A.M. Jagatić Korenika and A. Jeromel, "Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´", Glasnik Zaštite Bilja, vol.44., no. 6., pp. 92-99, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.10
Download JATS file
Abstract
Prirodno pjenušavo ružičasto vino od autohtonog kultivara vinove loze Teran (Vitis vinifera L.) proizvedeno je metodom vrenja u boci uz primjenu inkapsuliranog kvasca ProElif® (Saccharomyces cerevisiae) i komercijalnog suhog kvasca Fermol Blanc (Saccharomyces bayanus). Tijekom istraživanja uspoređivana je aktivnost korištenih kvasaca s obzirom na brzinu razgradnje šećera tijekom fermentacije u boci te njihov utjecaj na osnovna fizikalno kemijska svojstva i fenolni profil gotovog pjenušavog vina te parametre pjene i iskrenja. Brža razgradnja šećera, kao i veći udio pojedinačnih i ukupnih fenolnih spojeva utvrđen je u pjenušavim vinima proizvedenim primjenom inkapsuliranog kvasca ProElif®. S druge strane, vina proizvedena kvascem Fermol Blanc odlikovala su se višim suhim ekstraktom te većom kvalitetom pjene i iskrenja. Uočene senzorske razlike u vinima nisu imale negativnih implikacija pri definiranju njihove sveobuhvatne kakvoće
Keywords
inkapsulirani kvasac; pjenušavo vino; fenoli; Teran; senzorna analiza
Hrčak ID:
267640
URI
https://hrcak.srce.hr/267640
Publication date:
15.12.2021.
Article data in other languages:
english
Visits: 1.116
*