Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.57140/mj.52.1.7

Znanje, stavovi i zastupljenost školjaka u prehrani u Republici Hrvatskoj

Tea Milin ; Bauerfeind Hrvatska d.o.o.
Željko Jovanović orcid id orcid.org/0000-0003-0476-9303 ; Sveučilište u Rijeci, Fakultet zdravstvenih studija, Katedra za temeljne medicinske znanosti


Full text: croatian pdf 641 Kb

page 57-68

downloads: 463

cite


Abstract

Uvod: Prehrana morskim plodovima, uključujući školjkaše, preporučuje se zbog svojih nutritivnih
vrijednosti i dobrobiti za zdravlje. Školjke su i važan izvor prihoda za mnoge stanovnike Republike Hrvatske
zbog blizine Jadranskoga mora i tradicijske prisutnosti u kulturi društva ovoga podneblja. Cilj ovoga
istraživanja bio je ispitati povezanost znanja o školjkama, tehnologiji njihovoga uzgoja, nutritivnim i
toksikološkim obilježjima, s dobi, spolom, stupnjem obrazovanja i prehrambenim navikama konzumacije
školjkaša na uzorku odraslih osoba iz opće populacije, koji žive na području Republike Hrvatske.
Ispitanici i metode: Za provođenje presječnog istraživanja koristio se anketni upitnik na uzorku opće
populacije od 156 ispitanika. Pitanja unutar upitnika podijeljena su na ona kojima su se doznale
sociodemografske karakteristike sudionika u istraživanju i njihove prehrambene navike vezane uz
konzumaciju školjaka, te na ona kojima se ispitalo njihovo teorijsko znanje o školjkašima. Rezultati:
Istraživanje je pokazalo da je zastupljenost školjaka u prehrani u Republici Hrvatskog relativno mala. Osobe
starije od 40 godina češće konzumiraju školjke, no zastupljenost školjaka u prehrani ne utječe na razinu znanja
o njima. Razina znanja o toksičnostima i nutritivnoj vrijednosti školjkaša veća je u odnosu na razinu znanja o
tehnologiji njihovoga uzgoja. Geografski čimbenici imaju veći utjecaj na razinu znanja o školjkašima u
odnosu na sociodemografske čimbenike i prehrambene navike.
Zaključak: Rezultati istraživanja potencijalno odražavaju potrebu za edukacijom opće populacije o
školjkašima u cilju poticanja njihove veće konzumacije zbog poznatih nutritivnih vrijednosti za zdravlje.
Daljnja bi istraživanja trebala istražiti povezanost razine znanja o toksičnosti školjkaša i prijašnjih iskustava
na reprezentativnom uzorku s većim brojem ispitanika.

Keywords

akvakultura; dagnje; kamenice; trovanje školjkašima; školjke

Hrčak ID:

275355

URI

https://hrcak.srce.hr/275355

Publication date:

20.4.2022.

Visits: 1.066 *