Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31784/zvr.10.1.22

INOVACIJAMA I TEHNOLOGIJOM DO OPTIMIZACIJE TROŠKOVA HOTELSKIH KUHINJA - EMPIRIJSKO ISTRAŽIVANJE, REGIJA KVARNER, REPUBLIKA HRVATSKA

Anastazija Vinković Kravaica orcid id orcid.org/0000-0002-7862-4126 ; Polytechnic of Rijeka, Rijeka, Croatia
Saša Bešlić orcid id orcid.org/0000-0003-4440-3242 ; Secondary school Hrvatski kralj Zvonimir, Krk, Croatia


Full text: croatian pdf 557 Kb

page 411-421

downloads: 422

cite


Abstract

Nedostatak radne snage u brojnim industrijskim granama imao je utjecaj na rast cijena industrijskih proizvoda što se prelilo i na ugostiteljstvo. Suprotno tomu ugostiteljski sektor se zbog velike potražnje u tercijarnom sektoru znatno proširio i stvorio konkurentnu silu što je uzrokovalo tržišnu borbu za svakog gosta i posljedično smanjenje cijena usluga. U toj situaciji ugostitelji, a posebno hotelske kuće primorane su pronaći mogućnosti u vlastitim kapacitetima da kroz korištenje tehnologije smanje materijalne troškove pansionskih obroka, bez smanjenja vlastite marže. Cilj je kroz uvođenje vlastite pekarske proizvodnje u hotelskim kuhinjama znatno pridonijeti stabilnosti kvalitete i autentičnosti usluge, ali i smanjiti materijalne troškove hotelske kuhinje. U svrhu znanstvene vrijednosti rada provedeno je empirijsko istraživanje u hotelskim kućama na Kvarneru – Republika Hrvatska. Prikupljeni su podaci o godišnjoj potrošnji pekarskih proizvoda u pansionskim obrocima, obrađene informacije o ulaznim cijenama sirovina za pekarske proizvode te u odnos stavljeni troškovi vlastite pekarske proizvodnje i troškovi kupnje gotovih pekarskih proizvoda s naglaskom na uštede na godišnjoj razini. Podaci su predočeni tablično i grafički te analizirani uz izvedene zaključke i tumačenja. Rezultati rada sintetizirani
su i koristit će hotelskom menadžmentu u donošenju strateških i operativnih odluka investicijske politike i planiranja godišnjih budžeta hotelskih kuhinja kroz prizmu menadžerskog računovodstva.

Keywords

hotelske kuhinje; kuhinjska proizvodnja; kuhinjski troškovi

Hrčak ID:

277794

URI

https://hrcak.srce.hr/277794

Publication date:

20.5.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 1.230 *