GAZETTE FUTURE, Vol. 1 No. 1-2, 2018.
Review article
Stevia rebaudiana Bertoni - prirodni funkcionalni zaslađivač
Ela Brkić
; Veleučilište u Šibeniku, Šibenik. Studentica.
Nikolina Gaćina
orcid.org/0000-0001-5636-5832
; Veleučilište u Šibeniku, Šibenik.
Abstract
Stevia rebaudiana Bertoni je od davnina poznati prirodni zaslađivač stanovništa Paragvaja i Brazila, čija se uporaba kao zaslađivača proširila na cijeli svijet. Osim iznimne slatkoće koja potječe od diterpenskih glikozida, prevenstveno steviozida i rebaudiozida, funkcionalnost ovog prirodnog zaslaživača očituje se u izrazito niskoj kaloriskoj vrijednosti tj. nula i u njenom polifenolnom sadržaju. Uporaba listova stevije, zelenog i bijelog praha, te ekstrakta zelenog praha kao zaslađivača u prehrambenoj industiji je sve veća. Prema zakonodavstvu Republike Hrvatske steviol glikozid je dopušteno sladilo iima broj E 960. Cilj ovog rada je prikupljanje aktualnih saznanja o funkcionalnim bioaktivnim komponentama Stevia rebaudiana Bertoni i pozitvnim učincima njene kozumacije na zdravlje čovjeka iz objavljenih znanstvenih publikacija.
Keywords
Stevia rebudiana Bertoni, prirodni funkcionalni zaslađivač, steviozidi, rebaudiozidi.
Hrčak ID:
279774
URI
Publication date:
30.6.2018.
Visits: 642 *