Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.3935/zpfz.72.3.02

Smjernice u postlisabonskom europskom međunarodnom privatnom pravu

Vilim Bouček ; Faculty of Law, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 241 Kb

page 799-826

downloads: 298

cite


Abstract

U radu se analiziraju učinci smjernica (direktive) EU-a u važećem europskom međunarodnom privatnom pravu (EUMPP) ustrojenom u Lisabonskom ugovoru iz 2007., koji je na snazi od 1. prosinca 2009. Autor u radu ističe da smjernica zbog svojih imanentnih specifičnosti kao izvor EUMPP-a, u odnosu na važeći EUMPP unificiran Uredbom Rim I, ima svoje posebne učinke kada je riječ o specijalnim europskopravnim kolizijskim pravilima za posebna pitanja ugovornog statuta, kao npr. onih iz ugovora o zaštiti potrošača. Na temelju sudske prakse Suda EU-a (Europski sud) u predmetu Ingmar iz 2000. autor također pokazuje važnost tumačenja Smjernice Vijeća 86/653/EEZ-a iz 1986. o samostalnim trgovačkim zastupnicima koja uz prisilne propise sadržava i nepisano ili skriveno kolizijsko pravilo te specifičnost odredaba te Smjernice u kojima Europski sud u predmetu Unamar iz 2013., idući korak dalje, objašnjava važnost prisilnih propisa kao pravila neposredne primjene, jednoga već dugo (i još uvijek) spornog pitanja u MPP-u.
Autor na temelju historijskog, logičkog i teleološkog tumačenja EUMPP-a u širem smislu, koje obuhvaća i harmonizirano autonomno nacionalno pravo država članica EU-a, zaključuje da se zaštita potrošača na unutarnjem tržištu umjesto jednostranim kolizijskim pravilima iz smjernica može uspješno ostvarivati na temelju čl. 3. st. 4. i čl. 6. st. 2. te čl. 9. st. 2. Uredbe Rim I o pravu mjerodavnom za ugovorne obveze iz 2008. Na taj način bi se mogla postići veća ujednačenost i pravna sigurnost u pogledu primjene mjerodavnog prava, koju narušava neujednačena primjena smjernica u nacionalnom harmoniziranom pravu država članica. Takvo tumačenje posebnih pitanja ugovornog statuta u EUMPP-u potvrđuje i posljednja generacija smjernica, kao npr. Smjernica EU-a br. 83/2011. od 25. listopada 2011. o pravima potrošača, koja više ne sadržava jednostrana kolizijska pravila, već na specifičan način upućuje na primjenu općih odredaba čl. 3. st. 4. i čl. 6. st. 2. te čl. 9. st. 2. Uredbe Rim I.

Keywords

smjernica (direktiva) EZ-a/EU-a; europsko međunarodno privatno pravo; Lisabonski ugovor iz 2007.; presude Ingmar i Unamar Suda EU-a

Hrčak ID:

280664

URI

https://hrcak.srce.hr/280664

Publication date:

30.6.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 761 *