Skip to the main content

Other

Učestalost izolacije Escherichia coli O157 iz hrane

Ivancica Kovacek ; Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba, Mirogojska 16, Zagreb Služba za ekologiju Laboratorij za mikrobiološku analizu namirnica i predmeta opće uporabe


Full text: croatian PDF 88 Kb

downloads: 168

cite


Abstract

Svako živo biće, pa tako i čovjek, za svoj normalan rast i održavanje fiziološkog statusa osjeća potrebu za hranom. Hrana je izvor hranjivih tvari za ljude i životinje, ali istodobno može poslužiti kao podloga za rast i razmnožavanje brojnih mikroorganizama.Svrha mikrobiološke kontrole namirnica je proizvodnja zdravstveno ispravne hrane sigurne za ljudski užitak. U mikrobiologiji namirnica pojam hrane sigurne za potrošnju podrazumijeva hranu u kojoj nema patogenih bakterija ili ih ima toliko da u ljudi ne mogu uzrokovati zdravstvene poteškoće. Najčešći uzročnici bolesti kontaminiranom hranom pripadaju rodovima Salmonella, Staphylococcus, Clostridium, Escherichia i druge.

Keywords

E.coli O157,kontaminirana hrana

Hrčak ID:

298488

URI

https://hrcak.srce.hr/298488

Publication date:

29.2.2016.

Visits: 349 *