Other
Monascus
Marijan Katalenić
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Abstract
Kvasci vrste Monascus fermentirajući rižu proizvode crvene, ljubičaste i žute pigmente. Bojila se zajedno s podlogom ili izdvojena koriste za bojenje namirnica, ali i kao osnova za razne vrste pripravaka tradicionalne istočno Azijske medicine. Uporaba Monascus pigmenata za bojenje namirnica nema zakonsku podlogu u Hrvatskoj, a istraživanja provedena u laboratorijski fermentiranim uzorcima nalaze mikotoksin citrinin i druge neidentificirane spojeve. Kao i za sva "prirodna bojila" koja se dodaju u namirnice, jasno se postavlja pitanje razgraničenja između tehnološke nužnosti i krivotvorenja osnovnog sastava proizvoda, a time i zdravstvene ispravnosti namirnica.
Keywords
monascus (m. purpureus,m.pilosus,m.ruber),Angkak,prirodno bojilo,bojenje namirnica,mesni proizvodi
Hrčak ID:
298489
URI
Publication date:
29.2.2016.
Visits: 235 *