Skip to the main content

Professional paper

Reformulacija prehrambenih proizvoda: EU Platforma/ High Level Group for Nutrition and Physical Activities

Danijela Štimac Grbić orcid id orcid.org/0000-0002-7699-8036 ; Croatian Institute of Public Health, Zagreb, Croatia


Full text: croatian PDF 261 Kb

page 7-9

downloads: 96

cite


Abstract

Prema izvješću o kroničnim nezaraznim bolestima Svjetske zdravstvene organizacije (NCD global status report) za 2014. godinu, kronične nezarazne bolesti su vodeći uzrok smrti (68%) u svijetu. Od toga, 40% smrti su prijevremene (dob ispod 70 godina), odnosno preventabilne smrti. Među rizičnim čimbenicima koji uzrokuju najveći dio bolesti odgovornih za prijevremene smrti (kardiovaskularne, maligne, dijabetes) na prvom mjestu su loša prehrana, zatim nedovoljna tjelesna aktivnost te povišen Indeks tjelesne mase (ITM).   Loša prehrana vezana je uz konzumaciju namirnica sa visokom kalorijskom vrijednosti i niskom nutritivnom vrijednosti. Takve namirnice sadrže visok udio dodanih ili tzv. slobodnih šećera. Dodani šećeri uključuju monosaharide i disaharide dodane prehrambenim proizvodima tijekom proizvodnog procesa, od strane proizvođača, kuhara ili potrošača. Dodani šećeri nisu oni koji su prirodno prisutni u hrani kao npr. u voću ili povrću.  

Keywords

Hrčak ID:

299022

URI

https://hrcak.srce.hr/299022

Publication date:

7.7.2016.

Visits: 269 *