Professional paper
Laktoza intolerancija
Margita Zlatić
; Croatian Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Abstract
Laktoza ili mliječni šećer je disaharid, vrlo važan sastojak mlijeka koji doprinosi energetskoj vrijednosti mlijeka, ali ima i druge uloge u organizmu. Tako laktoza potiče peristaltiku crijeva, uspostavlja blago kiselu reakciju u crijevima čime sprječava rast štetnih bakterija, sudjeluje u sintezi vitamina i iskoristivosti minerala, posebice kalcija. Za metabolizam laktoze bitna je prisutnost i aktivnost enzima laktaze, čija se razina s godinama smanjuje, čak i do te mjere da pojedinci više ne mogu tolerirati laktozu u prehrani. Navedeno se karakterizira simptomima poput dijareje, mučnine i bolova u abdomenu koji su karakteristični za laktoza intoleranciju. Također, potrebno je razlikovati i razdvojiti laktoza intoleranciju od alergije na proteine mlijeka. Osobe koje pate od laktoza intolerancije još uvijek mogu podnijeti male količine mlijeka bez pojave simptoma, pa nije nužno u potpunosti prestati s konzumacijom ove namirnice.
Keywords
Hrčak ID:
299072
URI
Publication date:
7.1.2017.
Visits: 764 *