Review article
METODE PROCJENE HRANIDBE VELIKOGA VRANCA — KORMORANA
Krešimir Terzić
Anđelko Opačak
; Chair for wildlife, fishery and beekeping, Department for wildlife, fishery and ecology, Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek
Dinko Jelkić
; Chair for wildlife, fishery and beekeping, Department for wildlife, fishery and ecology, Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek
Tihomir Florijančić
; Chair for wildlife, fishery and beekeping, Department for wildlife, fishery and ecology, Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek
Abstract
Različite metode procjene hranidbe kormorana služe za procjenu njihova dnevnog obroka kako bi se iz tih i drugih podataka procijenila šteta koju kormorani čine na gospodarskim ribnjacima, kao i na otvorenim vodama. Svi parametri koji služe u procjeni šteta na ribljem fondu koju čine kormorani (broj ptica, gustoća i struktura riba, svakodnevni obrok, cijena ribe, stupanj zaštite i očuvanja i sl.) specifični su za pojedini ribnjak ili neki drugi akvatorij i ne mogu se primijeniti drugdje, osim na tom lokalitetu. Rezultati o najnižim i najvišim vrijednostima mase riba koju na dan konzumira kormoran višestruko variraju. Pregledom dostupne literature utvrđene su sljedeće vrijednosti za odrasle jedinke: gvalice — 347 g, gvalice zarobljenih ptica — 371 g, želučani sadržaj — 359,5 g, regurgitacija — 260 do 539 g, energijske potrebe — 751 g, temperatura želuca — 336±98 g.
Keywords
metode procjene; hranidba; kormoran; Phalacrocorax carbo
Hrčak ID:
30582
URI
Publication date:
19.12.2008.
Visits: 1.755 *