Original scientific paper
Značenje zrna ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima Republike Hrvatske
Darko Uher
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Zvonimir Štafa
Mihaela Blažinkov
Sanja Sikora
Dražen Kaučić
Gordana Županac
Abstract
Dvogodišnjim istraživanjima (od 1999. do 2001.) utvrđivan je utjecaj učinkovitosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na broj i masu suhe tvari kvržica na korijenu graška (g/biljka) te prinose zrna smjese graška cv. Maksimirski ozimi i tritikale cv. Clercal. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno najveći broj kvržica na korijenu graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti 2 (28 kvržica/biljka), kao i masa suhe tvari kvržica (0,175 g/biljka). Prosječni prinosi zrna graška iznosili su od 1327 kg ha-1 (kontrola) do 1825 kg ha-1 (bakterizacija). Prosječni prinosi zrna tritikale iznosili su od 2375 kg ha-1 (kontrola) do 3345 kg ha-1 (prihrana dušikom). Prosječni ukupni prinosi zrna ozime smjese graška i tritikale iznosili su od 3702 kg ha-1 (kontrola) do 5045 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ovaj rad i dobiveni rezultati skroman su doprinos istraživanjima u uzgoju graška u Republici Hrvatskoj.
Keywords
proizvodnja krme; ozimi grašak; bakterizacija; prihrana dušikom; prinos zrna
Hrčak ID:
30638
URI
Publication date:
15.12.2008.
Visits: 2.281 *