Preliminary communication
KADA KUHAJU BAKE... TRADICIJA I POVIJEST U DVJEMA BAKINIM KUHARICAMA
Jelena Ivanišević
orcid.org/0000-0002-2252-5938
; Institute of Ethnology and Folklore Research, Zagreb, Croatia
Abstract
Normiranje i kanoniziranje tradicionalne hrvatske kuhinje, odnosno
stvaranje prepoznatljiva brenda, jedan je od svojih izraza pronašlo u sintagmi bakina kuhinja. Funkcija bake u prenošenju tradicije, u
najširem smislu, već je istaknuta u mnogim radovima, a recepcija bake kao najvećeg autoriteta privatnog kuhanja, legitimira njezinu kuhinju kao zdravu, ukusnu i prije svega tradicionalnu. Brojne kuharice i proizvodi koji nose pridjev bakin govore u prilog toj tezi.
U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj se pojavilo nekoliko
netipičnih kuharica. Netipičnih utoliko što u velikoj mjeri iznevjeravaju osnovne postavke žanra kuharice kao priručničke literature. Analizom dviju takvih bakinih kuharica (Kuharica none Carmen i Kuharica bake Ivke) ovaj će rad pokušati pokazati kako se žanru kuharice priključuju povijesni sadržaji. Zanimljivost ovih kuharica ne proizlazi toliko iz primjenjivosti recepata i savjeta koliko iz pokušaja da se prikaže širi kulturni i povijesni okvir njihova nastanka. Dvije spomenute kuharice zapravo su privatne zbirke recepata koje su te dvije bake prikupljale u pedesetak godina. Ostavivši bakine recepte kako su napisani i pokušavajući opisati povijesni i kulturni kontekst u kojem su nastajale, autori ovih kuharica bake shvaćaju kao svjedokinje vremena čiji su zapisi istodobno svjedočanstva i dokumenti o građanskom društvu
Samobora i Trogira s početka 20. stoljeća. Fragmenti obiteljskih
povijesti, kao što su ovi šturi recepti, mogu imati jednaku vrijednost
kao drugi povijesni dokumenti te poslužiti iščitavanju ili oživljavanju
izgubljene prošlosti.
Keywords
bakina kuhinja; privatne kuharice; nostalgične kuharice; tradicionalna prehrana; kulinarske uspomene; Samobor; Trogir
Hrčak ID:
31250
URI
Publication date:
23.12.2008.
Visits: 6.058 *