Skip to the main content

Review article

Celijakija – pregled i predviđanja

Irena Barbarić ; Clinics for children's diseases, Clinical hospital Rijeka, Rijeka, Croatia


Full text: croatian pdf 205 Kb

page 229-234

downloads: 4.733

cite

Full text: english pdf 205 Kb

page 229-234

downloads: 1.574

cite


Abstract

Celijakija ili glutenska enteropatija je doživotno nepodnošenje glutena. Gluten je bjelančevina koja se nalazi u nekim vrstama žitarica (pšenici, raži i ječmu). U nekim područjima zahvaća 1% opće populacije, a udio dijagnosticiranih osoba ovisi najviše o dostupnosti novih dijagnostičkih seroloških testova, kao i tendencija zdravstvene službe da nespecifične i vrlo različite simptome i znakove bolesti poveže s ovom dijagnozom. U genetski predisponiranih osoba unos glutena hranom oštećuje crijevnu sluznicu, pa je upijanje hranjivih tvari otežano. Tako dolazi do pothranjenosti jer je iskorištavanje kalorijskih vrijednosti hrane nedovoljno, ali i drugih različitih stanja uzrokovanih nedovoljnim iskorištavanjem vitamina i minerala. Jedini način liječenja je doživotna prehrana bez glutena. Skrb za oboljele od celijakije zahtijeva holistički pristup koji uključuje različite zdravstvene i socijalne struke. U osoba koje se ne pridržavaju takve prehrane ili im bolest nije dijagnosticirana može doći do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Osobe koje se strogo pridržavaju bezglutenske prehrane imaju isti rizik od komplikacija kao i zdrave osobe.

Keywords

bezglutenska prehrana; celijakija; gluten; glutenska enteropatija

Hrčak ID:

31392

URI

https://hrcak.srce.hr/31392

Publication date:

1.12.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 8.332 *