Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.24141/2/8/1/3

BUDUĆNOST TRIJAŽE: ANALIZA TRADICIONALNIH POSTUPAKA U USPOREDBI S CHATGPT-jem

Helena Mayerhoffer orcid id orcid.org/0009-0004-8778-7316 ; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia *

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 101 Kb

page 29-36

downloads: 31

cite

Full text: english pdf 101 Kb

page 29-36

downloads: 27

cite


Abstract

Uvod. Trijaža je procjena stanja pacijenta u cilju utvrđivanja hitnosti liječenja. Trijažu obično provodi medicinska sestra, najčešće s pomoću protokola u pet razina.

Cilj. Provesti komparativnu analizu točnosti kategorizacije i dijagnostike ChatGPT-ja (robota za chat koji primjenjuje algoritme strojnog učenja) u medicinskoj trijaži, kao i dati preporuke na koji način umjetna inte- ligencija može poboljšati rad medicinskih djelatnika u trijaži pacijenata.

Metode. Literatura odabrana za usporedbu jest Emergency Nursing: 5-Tier Triage Protocols. Za istraživanje su odabrane najčešće dijagnoze zbog kojih se pacijenti javljaju u hitnu službu. Zatim su odabrane kategorije trijaže koje će se primijeniti te su formirani prikazi slučajeva. Ti su se slučajevi postavili ChatGPT- ju, nakon čega su se uspoređivali njegovi odgovori s literaturom.

Rezultati. ChatGPT točno razvrstava slučajeve trijaže u 43,33 %, s prosječnom razlikom kategorije od 0,7. Iako je negdje pogriješio za jednu ili dvije katego- rije, postavio je dijagnoze na višu kategoriju u svrhu osiguravanja sigurnosti pacijenta.

Rasprava. Pregledom literature utvrđeno je da se pogreške događaju u čak 40 % odluka medicinskih sestara zbog raznih čimbenika poput neiskustva, brzine rada i velikog broja pacijenata, što bi mogla umanjiti dodatna pomoć umjetne inteligencije. Potrebno je uzeti u obzir čimbenike koje stroj ipak ne može preuzeti te da može biti samo pomoć, a ne i zamjena medicinskog djelatnika.

Zaključak. ChatGPT ima potencijal za primjenu u medicinskoj trijaži, ali uz poboljšanja u smislu specijalizirane obuke modela na medicinskim podacima i terminologiji kako bi se poboljšala točnost i pouzdanost modela.

Keywords

ChatGPT, sestrinstvo, trijaža

Hrčak ID:

317730

URI

https://hrcak.srce.hr/317730

Publication date:

6.6.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 117 *