Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.30754/vbh.67.2.1171

Osnaživanje knjižničara za rad u informacijskoj službi: neformalno obrazovanje knjižničara kroz ZKD forum

Alka Stropnik ; Knjižnice grada Zagreba


Full text: croatian pdf 265 Kb

page 265-279

downloads: 0

cite


Abstract

Cilj. U radu se razmatra Forum Zagrebačkog knjižničarskog društva (ZKD forum) kao jedan od neformalnih oblika stalnog stručnog usavršavanja knjižničara. Kroz ZKD forum nastoji se knjižničarima iz svih vrsta knjižnica te studentima knjižničarstva ponuditi nov, drugačiji, lako dostupan i potpuno besplatan program koji može stručno osnažiti knjižničare, između ostaloga, i za rad u informacijskoj službi.
Pristup/metodologija/dizajn. U radu se analizira motivacija za nastanak i razvoj te provedba programa ZKD foruma. Predstavljaju se skupni statistički podaci o njegovoj posjećenosti, pri čemu su korišteni interni godišnji izvještaji o ZKD forumu.
Rezultati. Rezultat rada prikaz je važnosti nekonvencionalnog pristupa stalnom stručnom usavršavanju relevantnome i za rad u informacijskoj službi.
Originalnost/vrijednost. U radu je opisan ZKD forum kao neformalno obrazovanje koje je pokrenulo jedno regionalno knjižničarsko društvo – Zagrebačko knjižničarsko društvo. Teme ZKD foruma različite su, no zajedničko im je što omogućuju stjecanje novih vještina i znanja te takav pristup može potaknuti i druga regionalna društva na slične aktivnosti.

Keywords

informacijska služba u knjižnici; knjižničarske kompetencije; neformalno obrazovanje; stalno stručno usavršavanje; ZKD forum

Hrčak ID:

319939

URI

https://hrcak.srce.hr/319939

Publication date:

19.7.2024.

Visits: 0 *