Skip to the main content

Short communication, Note

Skupština Hrvatskog društva klasičnih filologa

Barbara Turin


Full text: croatian pdf 90 Kb

page 105-106

downloads: 0

cite

Download JATS file


Abstract

Keywords

Hrčak ID:

320141

URI

https://hrcak.srce.hr/320141

Publication date:

30.6.2024.

Visits: 0 *



Skupština Hrvatskog društva klasičnih filologa

Zagreb, 1. rujna 2023.

U Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu održana je 1. rujna 2023. godine godišnja skupština Hrvatskoga društva klasičnih filologa. Skupštini je prisustvovalo 59 članova, a radno predsjedništvo bilo je u sljedećem sastavu: Olga Horvat, Marija Pustišek i Antica Nada Ćepulić.

Na dnevnom su redu bile sljedeće točke:

1. Izvješće aktualnoga predsjednika o djelovanju HDKF-a te financijsko izvješće

2. Rasprava o izvješćima

3. Izbor i potvrda članova Upravnoga odbora, Nadzornoga odbora i predsjednika HDKF-a

4. Obraćanje novoizabranoga predsjednika HDKF-a

5. Članarina

Aktualni predsjednik HDKF-a, Tonći Maleš, izvijestio je članove Skupštine o djelovanju Društva u proteklom razdoblju. Ono je bilo obilježeno smanjenim ili neznatnim aktivnostima koje su posljedica mjera sveopćega zatvaranja zbog pandemije koronavirusa. Predsjednik je naglasio da Društvo treba nastaviti aktivnosti vezane za Festival klasičnih jezika jer se pokazalo da pobuđuju veliki interes i aktivno sudjelovanje kolega iz svih dijelova Republike Hrvatske. Isto je ustvrdio i za seminare klasičnih jezika koje Društvo organizira u suradnji s Institutom za klasične jezike i antičku civilizaciju Latina et Graeca, a koji su u proteklom razdoblju također izostali. Seminari su okupljali veliki broj zainteresiranih učenika, uspješno su se odvijali i postizali izniman učinak u približavanju antičke baštine na hrvatskom tlu, kako osnovnoškolskoj, tako i srednjoškolskoj populaciji te je preporučljivo održati i tu djelatnost. Najdugovječnija djelatnost Društva je organizacija natjecanja u poznavanju klasičnih jezika: HDKF danas pruža potporu Agenciji za odgoj i obrazovanje u obrazovnim sadržajima, organizaciji izleta za sudionike natjecanja kao i u nagrađivanju najuspješnijih natjecatelja, a predsjednik Državnog povjerenstva za natjecanje u poznavanju klasičnih jezika, Tonći Maleš, ulaže izniman trud da se svake godine prikupi knjižni fond za nagrađivanje najuspješnijih učenika. Predsjednik je izvijestio članove da je i financijska aktivnost zamrla, a Društvo u proteklom razdoblju nije, zbog ograničenoga djelovanja, uspijevalo prikupiti potrebnu članarinu.

Nakon rasprave o izvješću uslijedila je 3. točka dnevnoga reda tijekom koje je održan izbor članova Upravnoga odbora, Nadzornoga odbora i predsjednika HDKF-a. Predloženo je šest kandidata za Upravni odbor: Maja Tabak Demo, Šime Demo, Anđelko Golub, Lucija Krešić Nacevski, Teo Radić i Barbara Turin. Za Nadzorni odbor predložene su tri kandidatkinje: Olga Horvat, Marija Pustišek i Antica Nada Ćepulić. Nakon glasanja svi predloženi kandidati za Upravni i Nadzorni odbor izabrani su kao njegovi članovi u sljedećem mandatu, dok je za predsjednika HDKF-a izabran Šime Demo.

Novoizabrani predsjednik HDKF-a Šime Demo objavio je svoje planove za rad Društva u sljedećem razdoblju te najavio ideje i projekte za međunarodnu suradnju. Na kraju, Skupština je donijela odluku da od 2024. godine članarina za aktivne članove Društva iznosi 20,00 eura, a da za umirovljenike, nezaposlene i studente ostane besplatna.

Barbara Turin


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.