Review article
Značaj iskustva seljačke poljoprivrede za ekološku poljoprivredu
Ivan Cifrić
; Department of Sociology, Faculty of Philosophy, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
Prvi dio rasprave o shvaćanjima ekološke poljoprivrede i njezinim perspektivama u kontekstu suvremene ekološke krize i globalizacijskih izazova posvećen je povijesti pojma »ekološka poljoprivreda« i njegovim sinonimima - »organska«, »biološka«,
»tradicionalna«, te terminu »održiva poljoprivreda«. Svaka ekološka
poljoprivreda je održiva, ali svaka održiva poljoprivreda nije istodobno ekološka, nego je njezina moguća varijanta. Autor polazi od
teze da rasprave o ekološkoj poljoprivredi trebaju akceptirati povijesno iskustvo seljačkog društva i njegove ekonomije. Tradicionalna seljačka poljoprivreda i ekonomija imale su implicitno
ekološko obilježje, pa su ta iskustva dragocjena za organiziranje
obiteljske ekološke poljoprivrede. S modernizacijom ruralnog kompleksa nestaje seljački tip poljoprivredne proizvodnje ali i tradicijske kulture. Selo i poljoprivreda prihvaćaju kulturni obrazac industrijskog društva i kulture te se zaboravilo na pravo značenje organske proizvodnje. Iako drži potrebnim širenje ekološke poljoprivrede, kako bi ona teško mogla zadovoljiti potrebe šest milijardi ljudi u svijetu, autor ističe da će se u perspektivi oblikovati
tri tipa komplementarne poljoprivredne proizvodnje: ekološki, konvencionalni (s ekološkim kriterijima) i, vjerojatno, kontrolirani tip
GM-proizvodnje. Raslojavanje svijeta i društava utjecat će na socijalne korisnike proizvoda. Najbogatiji će kupovati najskuplje - ekološke proizvode, a najsiromašniji one koji će im biti financijski dostupni!
Keywords
biološka poljoprivreda; ekološka ekonomija; ekološka poljoprivreda; GM-poljoprivreda; industrijska poljoprivreda; održiva poljoprivreda; organska poljoprivreda; seljačko društvo; tradicionalna proizvodnja
Hrčak ID:
35485
URI
Publication date:
14.4.2009.
Visits: 5.027 *