Skip to the main content

Conference paper

Samoniklo jestivo bilje – mišanca, gruda, parapač ...

Sani Sardelić ; Gradski muzej Korčula, Korčula


Full text: croatian pdf 170 Kb

page 387-392

downloads: 2.271

cite

Full text: english pdf 170 Kb

page 393-396

downloads: 2.595

cite


Abstract

Recepcija se samonikloga jestivog bilja mijenja te bi se ono danas moglo nazivati pomodarskom, čak otmjenom hranom, a ne hranom svakodnevice i siromašnih. U tom okrenutom pogledu krije se i razlog više zašto toj vrsti bilja pristupiti s posebnom pažnjom, vodeći pritom računa kako samo smještanje mogućega virtualnog herbarija unutar zidova muzeja ne može biti dostatno za svrhu koju bi takva zbirka trebala imati – sačuvati i prenijeti znanje prepoznavanja i sabiranja bilja te razvijati svijest o važnosti očuvanja ekološke čistoće i biološke raznolikosti. Izlaganjem se htjelo ukazati na ulogu muzeja u očuvanju baštine u totalitetu i jačanju socijalne svijesti, kao i individualne odgovornosti. Hrana je sagledana kao medij kroz koji možemo progovoriti o mnogim aspektima očuvanja baštine.

Keywords

bilje; hrana; izlaganje; očuvanje

Hrčak ID:

37036

URI

https://hrcak.srce.hr/37036

Publication date:

5.1.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 8.045 *