Skip to the main content

Review article

Prehrana osobe sa šećernom bolešću

Ivana Pavlić Renar


Full text: croatian pdf 505 Kb

page 105-111

downloads: 2.865

cite


Abstract

Način prehrane uvelike utječe na regulaciju i tijek šećerne bolesti. Piramida zdrave prehrane osoba sa šećernom bolešću tek se neznatno razlikuje od uobičajene prehrambene piramide. Uobičajeno se preporučuje relativno visokougljikohidratna prehrana, s ne više od 30% ukupnog energijskog unosa iz masnoća, s tim da udio zasićenih masnoća ne smije prelaziti 7%, te maksimalno 200 mg kolesterola. Unos bjelančevina u osoba bez oštećenja nije drugačiji od onoga koji
se preporučuje zdravim osobama. Alternativa je tzv. mediteranska
dijeta: više masnoća, izrazita prevaga mononezasićenih (maslinovo ulje), uz više dijetnih vlakana. Od ostalih elemenata plana prehrane možda najvažnije je savjetovanje o adekvatnom unosu soli (6 g na dan, ili manje uz oštećenu funkciju bubrega). Ne postoji jedinstvena “dijabetička dijeta”. Kontinuiranom edukacijom osobe sa šećernom bolešću moraju steći sposobnost zdravih izbora hrane te usklađivanja prehrane s potrebnom terapijom.

Keywords

šećerna bolest; dijabetička dijeta; savjetovanje

Hrčak ID:

38041

URI

https://hrcak.srce.hr/38041

Publication date:

25.1.2008.

Visits: 5.160 *