Skip to the main content

Review article

Dijetoterapija bolesti jetre

Irena Martinis
Eva Pavić
Irena Oreč
Duško Kardum


Full text: croatian pdf 150 Kb

page 113-122

downloads: 6.144

cite


Abstract

Kod jetrenih bolesti mijenjaju se metabolički procesi pa se time mijenjaju nutritivne i energetske potrebe. U većine bolesnika s jetrenom bolešću postoji malnutricija najčešće uzrokovana smanjenim unosom hrane zbog povraćanja i mučnine. Dijetoterapijom je potrebno bolesnicima osigurati dovoljnu količinu makronutrijenata i mikronutrijenata kako bi se spriječila malnutricija. U bolesnika s razvijenom slikom jetrene encefalopatije, u kojih s obzirom na patogene mehanizme, veći unos proteina pogoršava postojeće stanje, potrebno je voditi računa o ograničenom unosu proteina. Takvim se bolesnicima preporučuje unos razgrananih aminokiselina koje dovode do poboljšanja kliničke slike. Kod svih bolesnika oboljelih od jetrenih bolesti važno je postići promjenu ustaljenih životnih navika i uspostaviti nove u svrhu poboljšanja kvalitete života.

Keywords

prehrana; bolesti jetre; malnutricija; razgranane aminokiseline; smanjeni unos proteina

Hrčak ID:

38042

URI

https://hrcak.srce.hr/38042

Publication date:

25.1.2008.

Visits: 7.406 *