Skip to the main content

Short communication, Note

Ultrazvučno vođena minimalno invazivna kirurška tehnika vađenja konaca kao uzroka sekundarnog infekta na mjestu tendorafije rupturirane Ahilove tetive

Ivan Kirin ; Department of surgery, Clinical hospital centre Rijeka, Rijeka, Croatia
Alen Protić ; Department of anesthesiology and intensive treatment, Clinical hospital centre Rijeka, Rijeka, Croatia
Alan Šustić ; Department of anesthesiology and intensive treatment, Clinical hospital centre Rijeka, Rijeka, Croatia


Full text: croatian pdf 2.401 Kb

page 192-195

downloads: 706

cite


Abstract

Cilj: Prikazati mogućnosti korištenja ultrazvuka u rješavanju kasnih komplikacija nakon kirurškog zbrinjavanja rupturirane Ahilove tetive.
Prikaz slučaja: U radu su prikazana dva bolesnika kod kojih se nakon šest i pet godina na mjestu kirurške intervencije zbog rupture Ahilove tetive razvio upalni proces uz formiranje apscesa. Ultrazvučnim pregledom se u oba bolesnika dijagnosticira postojanje apscesa i stranog tijela u smislu zaostalog konca. Pod kontrolom
ultrazvuka u operacijskoj dvorani minimalno invazivnim kirurškim pristupom izvade se svi zaostali konci i drenira formirani apsces.
Rasprava: Klasični kirurški zahvat je invazivan s mogućnošću propagacije infekcije prema zdravom tkivu te uz mogućnost pogreške u smislu nenalaženja svih zaostalih konaca uzročnika upalnog odgovora. Prikazom ovih dvaju slučajeva dokazali smo da, osim u dijagnostičke svrhe, ultrazvuk može poslužiti kao pomoć pri samom kirurškom postupku u cilju izvođenja minimalno invazivnog kirurškog zahvata.
Zaključak: U prikazu slučaja upućuje se na potencijalnu vrijednost minimalno invazivne kirurške tehnike pod kontrolom ultrazvuka kojom se mogu izvaditi zaostali konci i drenirati nastali apsces u
bolesnika.

Keywords

apsces zbog kirurškog konca, minimalno invazivna kirurgija, vađenje šavova, ultrazvuk Ahilove tetive, ultrazvučno vođena kirurgija

Hrčak ID:

38817

URI

https://hrcak.srce.hr/38817

Article data in other languages: english

Visits: 1.296 *