Agriculture, Vol. 15 No. 1, 2009.
Original scientific paper
SADRŽAJ BJELANČEVINA I UROD ZRNA KOD OZIMOG JEČMA S OBZIROM NA SINERGIJU GENOTIPA I OKOLIŠA U REPUBLICI HRVATSKOJ
Alojzije Lalić
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Gordana Šimić
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Josip Kovačević
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Dario Novoselović
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Ivan Abičić
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Vinko Duvnjak
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Lidija Lenart
; Faculty of Food Technology in Osijek, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Abstract
U četverogodišnjim pokusima s 14 sorti ječma na lokalitetima u Tovarniku, Novoj Gradiški, Požegi i Osijeku istraživan je interakcijski učinak sorta*okolina AMMI1 i AMMI2 modelom za urod zrna i količinu bjelančevina u zrnu. Analizom varijance procijenjeni su značajni učinci godine, lokaliteta i sorte na urod zrna i sadržaj bjelančevina. Najvišim urodima zrna, slične razine, izdvojile su se sorte Bingo (7,357 t/ha) i Barun (7,336 t/ha). Najviše količine bjelančevina u zrnu su sorte Vanessa (13,06%) i Prometej (12,94%), a najniže količine bjelančevina u zrnu su sorte Barun (12,14%) i Princ (12,29%). Visoku stabilnost uroda zrna i količine bjelančevina u zrnu ječma, imala je sorta Barun. Stabilnost sorte Barun za urod zrna izraženija je s obzirom na godinu ispitivanja, nego u odnosu na lokalitet ispitivanja. Sorta Vanessa, uz visoki prosječni sadržaj bjelančevina u provedenim istraživanjima, imala je visoke interakcijske skorove IPCA1, koji su izraženiji kod lokaliteta nego godina ispitivanja. Sorte Tiffany, Plaisant i Favorit osrednjih su do viših interakcijskih skorova IPCA1 i IPCA2 za sadržaj bjelančevina, a u biplot AMMI2 modelu ne pokazuju povezanosti s lokacijama.
Keywords
ozimi ječam; sorta; urod zrna; količina bjelančevina; GEI
Hrčak ID:
39405
URI
Publication date:
29.6.2009.
Visits: 2.767 *