Skip to the main content

Original scientific paper

METODA SLUČAJA U ZNANOSTI I NASTAVI

Mijo Biličić


Full text: croatian pdf 97 Kb

page 217-228

downloads: 10.857

cite


Abstract

Autor izlaže osnovna pravila i probleme metode slučaja. Metodom slučaja prikupljaju se podaci o izabranim ili dogođenim slučajevima u cilju poduzimanja intervencije i dolaženja do prvih ili trajnijih spoznaja. Jedinični sustavi zahvaćaju se metodom slučaja cjelovito i pomoću više metoda, a najčešće pomoću analize dokumenata, intervjua i promatranja. Metoda slučaja provodi se uspješno u kriminologiji, u socijalnom radu, znanosti organizacije i organizacijskom ponašanju te u komparativnoj politologiji. Pouzdanost spoznaja metodom slučaja osigurava se utvrđivanjem širih pravilnosti u kojima se kreće slučaj, izborom slučaja kao uzorka, strogim definiranjem pojmova te pažljivim i stručnim provođenjem svih metodičkih postupaka i faza istraživanja.
U nastavi se metodom slučaja koristi da bi se studente naučilo rješavati probleme i misliti. Uz primjereni angažman nastavnika i studenata u pripremi i diskusiji takva nastava daje bolje rezultate od klasičnih predavanja.

Keywords

jedinični sustavi kao slučajevi, korištenje više metoda, pažljivo provođenje, dovoljna pouzdanost, dobri rezultati u nastavi

Hrčak ID:

3957

URI

https://hrcak.srce.hr/3957

Article data in other languages: english

Visits: 12.556 *