Original scientific paper
INDEKS KONDICIJE DAGNJI (Mytilus galloprovincialis) U UVALI BUDAVA I U ZALJEVU RAŠA
Nives Marušić
orcid.org/0000-0002-4238-0254
; dipl. ing, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Sanja Vidaček
; dr. sc., Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Helga Medić
; doc. dr. sc., Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Tomislav Petrak
; prof. dr. sc., Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Abstract
Indeks kondicije čimbenik je koji može upozoriti na rentabilnost nekog područ ja za uzgoj školjkaša. Analizom indeksa kondicije školjkaša na raznim lokalitetima dobiva se orijentacijska slika o vrijednosti tih lokaliteta za uzgoj i o njihovoj najpovoljnijoj konzumaciji tijekom godine. Praćenjem indeksa kondicije utvrđuje se dinamika promjena količine mesa školjkaša tijekom uzgoja. Veličina indeksa kondicije ovisi o sezoni mriješćenja dagnji, o količini odgovarajućih planktonskih vrsta za prehranu i o promjenama ekoloških čimbenika sredine (temperatura i slanost morske vode te otopljenog kisika). U radu je indeks kondicije dagnji praćen u uvali Budava i u zaljevu Raša na dubini mora od 0,5 i 2,5 m u razdoblju od veljače do rujna 2005. godine. Najveći indeks kondicije dagnje zabilježen je u ljetnom razdoblju (srpanj i kolovoz) za spolnog mirovanja uz optimalne temperature i slanost morske vode. Indeks kondicije razlikovao se na lokalitetima u uvali Budava i u zaljevu Raša, kao i na dubinama mora 0,5 i 2,5 m.
Keywords
Mytilus galloprovincialis; dagnja; indeks kondicije
Hrčak ID:
44035
URI
Publication date:
8.10.2009.
Visits: 2.633 *