Skip to the main content

Review article

Zaštita izvornosti sira

Dubravka Samaržija orcid id orcid.org/0000-0001-5577-4992 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Jasmina Havranek
Neven Antunac
Marija Pecina


Full text: croatian pdf 219 Kb

page 35-44

downloads: 2.162

cite


Abstract

Pravilnikom o oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla hrane, (NN., 80/05.) i Pravilnikom o priznavanju posebnih svojstava hrane i dodjeli oznake tradicionalni ugled (NN., 127/05.), Hrvatska je u potpunosti uskladila nacionalne kriterije zaštite s kriterijima EU. Na temelju rezultata sustavnih četverogodišnjih istraživanja proizvodnih osobina paške ovce, kvalitete mlijeka i Paškog sira na otoku Pagu, prikazan je obvezan način opisa koji vrijedi za bilo koji autohtoni sir u svrhu njegove zaštite i kontrole. Neovisno o kriterijima za stjecanje prava zaštite, u radu su opisani i zakonski propisi kojima sirevi na tržištu moraju udovoljavati.

Keywords

Nacionalni i EU propisi; zaštita sira; Paški sir

Hrčak ID:

479

URI

https://hrcak.srce.hr/479

Publication date:

10.3.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 3.796 *