Skip to the main content

Original scientific paper

Izoterme sorpcije vode dehidratiranih proteina sirutke

Suzana Rimac Brnčić orcid id orcid.org/0000-0002-5657-9379 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Vesna Lelas
Zoran Herceg
Marija Badanjak


Full text: croatian pdf 7.030 Kb

page 3-9

downloads: 1.206

cite


Abstract

Izoterme sorpcije vode opisuju odnos između udjela vode suhog materijala (hrane) i relativne vlažnosti okoline. U skladu s dobivenim podacima optimiraju se uvjeti procesa sušenja, pakiranja i skladištenja hrane koji će omogućiti maksimalno zadržavanje njene arome, boje, teksture te nutritivne i biološke vrijednosti. Svrha ovoga rada bila je utvrditi ravnotežnu koncentraciju vode i aktiviteta vode, te vrijednost monosloja dva komercijalna izolata proteina sirutke u prahu prije i nakon tribomehaničke mikronizacije, odnosno enzimske hidrolize. Istovremeno je bilo potrebno odabrati jednadžbu koja najbolje odgovara eksperimentalnim podacima. Ravnotežna koncentracija vode u ispitivanim uzorcima određena je standardnom gravimetrijskom metodom pri 20 °C u rasponu aktiviteta vode od 0,11 do 0,75. Vrijednosti monosloja izračunate su primjenom dva modela: Brunauer-Emmett-Teller (BET) i Guggenheim-Anderson-de Boer (GAB). Rezultati su pokazali da tribomehanički tretirani izolati proteina sirutke, odnosno hidrolizati proteina imaju niže vrijednosti monosloja, ali i veći pripadajući aktivitet vode. To znači da se, iako imaju manji udio vode, mogu čuvati u uvjetima veće relativne vlažnosti zraka u odnosu na netretirane uzorke. BET model pokazao se prikladnim kod određivanja monosloja u području aktiviteta
vode od 0,11-0,54, dok je GAB model moguće primijeniti za područje aktiviteta do 0,75.

Keywords

proteini sirutke; izoterme sorpcije vode

Hrčak ID:

49404

URI

https://hrcak.srce.hr/49404

Publication date:

22.3.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 2.599 *