Skip to the main content

Other

PREPORUKE ZA PREHRANU ZDRAVE DOJENČADI: STAVOVI HRVATSKOG DRUŠTVA ZA DJEČJU GASTROENTEROLOGIJU, HEPATOLOGIJU I PREHRANU

Sanja Kolaček ; Klinika za dječje bolesti Zagreb
Irena Barbarić ; KBC Rijeka
Ranka Despot ; KBC Split
Margareta Dujšin ; KBC Zagreb
Nevenka Jelić ; OB "dr. J. Benčević"
Marija Hegeduš-Jungvirth ; Županijska bolnica Čakovec
Zrinjka Mišak ; Klinika za dječje bolesti Zagreb
Mladen Peršić ; KBC Rijeka
Ljerka Pinotić ; KB Osijek
Darko Radman ; OB Zadar
Irena Senečić-Čala ; KBC Zagreb
Duška Tješić Drinković ; KBC Zagreb
Orjena Žaja ; KB "Sestre Milosrdnice"



Abstract

Preporuke za prehranu zdrave dojenčadi i male djece podložne su promjenama više negoli ikoje drugo područje preventivne pedijatrije. Međutim, u posljednjih pet godina tiskani su rezultati velikih prospektivnih istraživanja te nekoliko izvrsnih pregleda koji su poslužili za izradu novih smjernica u prehrani zdrave dojenčadi. Riječ je o postupnicima koje su tijekom 2008. i 2009. godine tiskala Povjerenstva za dječju prehranu Američke akademije za pedijatriju (AAP) i Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN) te Europske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju (EACCI). Smjernice se odnose na prehranu zdrave dojenčadi s naglaskom na pitanje o tome je li moguće u toj dobi dijetetskim mjerama smanjiti učestalost kroničnih bolesti, poglavito atopijskih, čiji nagli porast obilježava morbiditet razvijenih zemalja.
Namjena je ovog članka sažeti nove spoznaje te izraditi preporuke za praksu, koje se temelje na recentnim znanstvenim dokazima te na smjernicama gore navedenih povjerenstava. U ovim se preporukama posebno naglašava: a) važnost dojenja i zlatni standard da svakom djetetu valja pružiti priliku da bude isključivo na majčinim prsima do šestog mjeseca života; b) nova mišljenja o dohrani koju u zdravog djeteta nije uputno odgađati nakon 6. mjeseca života (26. tjedan), ali ni započinjati je prije 17. tjedna; c) također nema opravdanog razloga za odgađanje uvođenja namirnica s alergenim potencijalom poput ribe, jaja i glutena. Jedina dijetetska mjera koja vjerojatno pridonosi prevenciji atopijskih bolesti je isključivo dojenje tijekom prvih 4 do 6 mjeseci života te nastavak dojenja uz dohranu do navršene druge godine života. U smjernicama se također iznose mišljenja o primjeni kravljeg mlijeka i pripravaka na bazi soje tijekom prve godine života.

Keywords

Deskriptori: PREPORUKE; DOJENČAD; STAVOVI

Hrčak ID:

49762

URI

https://hrcak.srce.hr/49762

Publication date:

18.3.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 2.558 *