Skip to the main content

Original scientific paper

SADRŽAJ NUTRIENATA I NUTRICINA – KARNOZINA U TAMNOME MESU PILIĆA

Gordana Kralik ; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Helga Medić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Nives Marušić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Zlata Gajčević-Kralik ; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Zvezdan Kičeec ; Argus d.o.o., Slavonski Brod, Croatia


Full text: croatian pdf 148 Kb

page 62-66

downloads: 661

cite


Abstract

Cilj rada bio je utvrditi sadržaj nutrienata i koncentraciju karnozina u mesu zabataka (tamno meso) pilića provenijencije Ross 308, s obzirom na spol. Količina karnozina određena je pomoću HPLC uređaja. Mišićno tkivo zabataka kod ženskih pilića sadrži 339,28±68,17 μg/g karnozina, dok mišićno tkivo zabataka muških pilića sadrži 319,29±65,47 μg/g karnozina (P>0,05). Prikazane su i završne mase pilića, pri čemu masa muških pilića iznosi prosječno 2377 g, dok masa ženskih pilića iznosi prosječno 2104 g (P<0,01). Mase trupa kod muških pilića u prosjeku su iznosile 1600 g, odnosno ženskih pilića 1443 g (P<0,01). Također su prikazani udjeli osnovnih dijelova u trupu te sastav nutrijenata (masti, proteini, vlaga i kolagen) u mišićima zabataka (P>0,05). Utvrđeni rezultati istraživanja pojašnjeni su u kontekstu drugih relevantnih studija na sličnu temu.

Keywords

pilići; tamno meso; nutrijenti; karnozin

Hrčak ID:

53807

URI

https://hrcak.srce.hr/53807

Publication date:

10.6.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 2.054 *