Skip to the main content

Original scientific paper

Povezanost reaktivne i proaktivne agresije, privrženosti i samopoštovanja adolescenata

Silvija Ručević orcid id orcid.org/0000-0001-9091-2924 ; Studij psihologije, Filozofski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku
Duvnjak Ivana ; Studij psihologije, Filozofski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku


Full text: croatian pdf 274 Kb

page 103-121

downloads: 2.822

cite


Abstract

Osnovni je cilj ovoga rada bio ispitati povezanost privrženosti roditeljima i vršnjacima, samopoštovanja i proaktivne i reaktivne agresije na mladićima (n = 92) i djevojkama (n = 100) iz opće populacije u dobi 15–17 godina. Agresivno ponašanje, samopoštovanje, kao i privrženost roditeljima i vršnjacima su mjereni samoiskazom.
Kako bi se ispitala prediktivna snaga ispitivanih varijabli za predviđanje temeljnih oblika agresivnog ponašanja kao kriterijskih varijabli, proveden je niz hijerarhijskih regresijskih analiza. Značajnim su se prediktorima agresivnog ponašanja pokazali samopoštovanje za reaktivnu agresiju, a privrženost majci, privrženost vršnjacima i samopoštovanje za proaktivnu i ukupnu agresiju. Rezultati također pokazuju efekt spola na odnos između privrženosti majci, privrženosti vršnjacima i proaktivne i ukupne agresije. Daljnja je analiza pokazala da izraženost agresivnog ponašanja s povećanjem privrženosti majci više opada kod mladića. Suprotno tome, efekti su privrženosti vršnjaka na izraženost agresivnog ponašanja bili veći kod djevojaka.
Također, dobiven je značajni interakcijski efekt samopoštovanja i spola na mjeru proaktivne agresije pri čemu su za djevojke i mladiće dobiveni obrnuti obrasci. Tako kod djevojaka s porastom samopoštovanja raste i izraženost proaktivne agresije, dok kod mladića izraženost proaktivne agresija pada s porastom samopoštovanja.

Keywords

proaktivna i reaktivna agresija; samopoštovanje; privrženost; vršnjaci; roditelji

Hrčak ID:

56831

URI

https://hrcak.srce.hr/56831

Publication date:

30.6.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 6.074 *