Skip to the main content

Original scientific paper

Problem neplodnosti i moralni izazovi biomedicinskih zahvata u ljudsko rađanje. Uz rezultate znanstveno-istraživačkog projekta „Kršćanski identitet i kvaliteta bračnog i obiteljskog života”

Suzana Vuletić ; Catholic Faculty of Theology in Đakovo, J. J. Strossmayer University of Osijek, Đakovo, Croatia


Full text: croatian pdf 249 Kb

page 587-616

downloads: 3.714

cite


Abstract

Jedno od životnih područja, koje uključuje su-odgovornost supružnika u ostvarenju Božjega su-Stvarateljskog plana, jest moć njihove prokreacije. Nažalost, svjedoci smo porasta broja bračnih drugova koji nemaju potpunu/prirodnu mogućnost tog roditeljski plodonosnoga ostvarenja. Oni se u toj prirodno-fizičkoj uskraćenosti ne zadovoljavaju samo površnim saznanjima imperativa crkvenoga neodobrenja, već tragaju za prihvatljivim razumijevanjem svojega stanja, kao i iskušavanjem medicinsko-asistirajućih metoda koje im stoje na raspolaganju.
Suvremena medicina odgovara na ovu problematiku ponudom dvadesetak različitih metoda medicinski potpomognute oplodnje (kirurškim i farmakološkim interventima), arteficijalnim tehnikama koje olakšavaju/potpomažu/ “zamjenjuju“ odvijanje generativnih fizioloških procesa i “ekvivalentno“ nadomještaju bračnu ne/plodnost. One predstavljaju rodu suvremenoga doba.
Budući da ubrzanim napretkom biomedicinske tehnologije, ove intervencije zadiru u početak i integritet života, nastojat ćemo ukazati na neke moralno-bioetičke implikacije koje se nalaze se u centru legislacijskih i kršćanskih moralnih ne/odobrenja, nastojeći da se umjetna oplodnja ne bi pretvorila u terapeutsko manipulacijski proces i svela bračno sjedinjenje samo na fiziološko-tehnički čin koji zamjenjuje odgovornost osoba, a ne samo da pripomaže njihovim generativnim mogućnostima.
Da bismo današnjim vjernicima ukazali na kršćansko što moralno-autentičnije prenošenje ljudskoga života, namjera nam je 32. cjeline projekta bila ponajprije pokušati utemeljiti genetički identitet, kako bi se onda na njegovoj biološkoj osnovi, mogao razvijati zreli vjernički identitet.

Keywords

Fizička neplodnost; prokreacija; medicinski asistirana oplodnja; reproduktivne tehnike i metode; kriokonzervacija

Hrčak ID:

62344

URI

https://hrcak.srce.hr/62344

Publication date:

20.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 5.081 *