Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ DODATKA KUKURUZA SJENAŽI LUCERNE NA HRANJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA

Marina Vranić orcid id orcid.org/0000-0001-6280-0116 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Mladen Knežević ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Krešimir Bošnjak ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Goran Perčulija ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Josip Leto ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Hrvoje Kutnjak ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Martina Horg ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 81 Kb

page 69-73

downloads: 417

cite


Abstract

Cilj rada bio je utvrditi utjecaj dodatka zrna kukuruza (ZK) (5 ili 10 g d-1 kg-1 tjelesne mase) sjenaži lucerne (SL) na ad libitum konzumaciju obroka i vode te i in vivo probavljivost suhe tvari (ST) u hranidbi kastriranih ovnova. SL i ZK su sadržavali 534,7 i 915,1g ST kg-1 svježeg uzorka, respektivno te 141,6 i 106 g sirovih proteina (SP) kg-1ST. Dodatak ZK (5 i 10 g d-1kg-1tjelesne mase kastrata) SL je linearno povećao (P<0,001) konzumaciju ST obroka, smanjio konzumaciju vode (P<0,01) i povećao probavljivost ST obroka (P<0,001). Dodatak 10 g ZK d-1 kg-1 tjelesne mase kastrata SL nije doveo do daljnjega povećanja konzumacije ST obroka u odnosu na dodatak 5 g ZK d-1 kg-1 tjelesne mase kastrata (P>0,05). Dodatak ZK kao energetske komponente obroku baziranome na SL kao proteinske komponente povećava hranidbenu vrijednost obroka.

Keywords

sjenaža lucerne; kukuruz; suha tvar; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost

Hrčak ID:

69548

URI

https://hrcak.srce.hr/69548

Publication date:

21.6.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 1.607 *