Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2112

Procjena rizika od izloženosti ljudi pesticidima unesenim hranom

Zorka Knežević orcid id orcid.org/0000-0001-5500-1500 ; Zavrtnica 3, Zagreb, Hrvatska
Maja Serdar ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 118 Kb

page 269-277

downloads: 2.916

cite


Abstract

U ovome preglednom radu prikazane su metode procjene rizika od akutne i kronične izloženosti ljudi ostacima pesticida unesenih hranom. U hrani su često prisutni ostaci više različitih pesticida. Međutim rizik od istodobne izloženosti ostacima različitih pesticida nije moguće utvrditi jer trenutačno ne postoji međunarodno prihvaćeni postupak kumulativne procjene rizika. Stoga se procjena rizika temelji na toksikološkoj procjeni pojedinačnog spoja u određenoj vrsti hrane. Za izračun akutnog unosa najčešće se
upotrebljava tzv. međunarodna procjena kratkoročnog unosa (engl. international estimation of short-term intake, IESTI). Model izračuna IESTI temelji se na tzv. metodi najgoreg scenarija uz pretpostavke da će osoba u kratkom vremenu konzumirati veliku količinu hrane koja sadržava najveći određeni maseni udio pesticida te uzimajući u obzir i nehomogenost distribucije ostataka pesticida u hrani. Kronična izloženost ostacima pesticida procjenjuje se uz primjenu tzv. determinističkog modela koji je analogan izračunu maksimalnoga dnevnog unosa.

Keywords

akutna referentna doza; ostaci pesticida; prihvatljivi dnevni unos; procjena unosa

Hrčak ID:

71780

URI

https://hrcak.srce.hr/71780

Publication date:

23.9.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 4.608 *