Professional paper
Sir ementalac
Srečko Šabec
; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb
Abstract
Tko još nije čuo za taj sir? Nazivaju ga kraljem sireva. Po svojoj veličini, po svom izvanredno finom okusu i još nekim drugim odlikama zaista taj naziv i zaslužuje. Potječe iz švicarske, a ime je dobio po dolini rijeke Emme u kantonu Bernu. Ementalac se izrađuje u hljebovima, koji su to bolji, što su veći. Najmanja težina hljebova, koju potražuje svjetsko tržište, iznosi 60 kg. Najlakše se pak plasiraju sirevi od 80 do 100 kg. Izvana je žute boje, pobočna strana mu je nešto ispupčena, a gornja i donja ploha su malo izdignute. Previsoki sirevi nisu poželjni i imaju preguste rupice (šupljike).
Keywords
Hrčak ID:
76224
URI
Publication date:
1.10.1953.
Visits: 1.590 *