Skip to the main content

Original scientific paper

UPOTREBA BILJNIH PROTEINA U PREHRANI KALIFORNIJSHIH PASTRVA (ONCORHYNCHUS MYKISS RICH.)

Z. Teskeredžic
D. A. Higgs
B. S. Dosanjh
J. R. McBride
E. Teskeredžic


Full text: croatian pdf 796 Kb

page 13-21

downloads: 490

cite


Abstract

U ovom su istraživanju upotrijebljene tri vrste koncentrata proteina uljane repice (KPUR) kao djelomična ili potpuna zamjena za haringino brašno u hrani za kalifornijske pastrve. Sve su hrane sadržavale oko 43 % proteina, 18 % masti i imale 3,9 kcal metaboličke energije/g na osnovi suhe težine. Tim trima vrstama proteina zamijenjeno je haringino brašno u količini od 33,3 %, 66,6 % i 100 %. Finstim, sredstvo koje se upotrebljava za povećanje apetita, bio je dodan u sve hrane u količini od 1,5 %. Svaka od 10 eksperimentalnih hrana upotrebljavana je za prehranu 74 - 77 komada kalifornijskih pastrva početne prosječne težine 4,3 g, koje su držane u 800-litarskim bazenima pri temperaturi vode od 10 do 10,3 °C pri protoku vode od 7,5 l/min, kroz 84 dana pokusa, a kod prirodnog fotoperioda. Riba je u svim grupama hranjena ručno do sitosti triput na dan.
Zamjena 66,6 % haringinog brašna u osnovnoj hrani bilo kojim od ispitivanih koncentrata proteina nije štetno djelovala na rast, apetit i konverziju hrane, kao ni na mortalitet i zdravlje riba. Zamjena ukupnog proteina ribljega brašna svakom od triju vrsta koncentrata proteina uljane repice nije smanjila tek, ali je znatno smanjila prirast i efikasnost hrane.
Proces defitinizacije (tj. odstranjenje fitinske kiseline) koncentrata proteina uljane repice znatno je smanjio kvalitetu proteina toga koncentrata.
Na osnovi dobivenih rezultata moguće je, uz daljnja istraživanja, uspješno zamijeniti ukupnu količinu ribljega brašna KPUR-om u prehrani kalifornijskih pastrva, što bi pomoglo smanjenju troškova u proizvodnji riba, a time pridonijelo i nižoj cijeni finalnoga proizvoda.

Keywords

biljni proteini; hranidba; kalifornijska pastrva

Hrčak ID:

77084

URI

https://hrcak.srce.hr/77084

Publication date:

28.5.1992.

Article data in other languages: english

Visits: 1.195 *