Skip to the main content

Original scientific paper

PROBLEMI U PONAŠANJU DJECE I MLADIH I ODGOVORI DRUŠTVA: VIŠESTRUKE PERSPEKTIVE

Nivex Koller-Trbović ; Faculty of Education and Rehabilitation Sciences, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Antonija Žižak orcid id orcid.org/0000-0003-3653-340X ; Faculty of Education and Rehabilitation Sciences, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 322 Kb

page 49-62

downloads: 7.714

cite


Abstract

Cilj rada bio je usmjeren na upoznavanje višestrukih perspektiva različitih dionika društva o pojavi, tijeku i promjenama problema u ponašanju kod djece i mladih danas u Hrvatskoj te načinima suočavanja društva s tom pojavom i učinkovitosti društvenih intervencija. Primijenjena je kvalitativna metodologija istraživanja te su provedeni intervjui i fokusne skupine s ukupno 140 sudionika (djece, roditelja, učitelja, stručnjaka, novinara i političara – donositelja odluka). Podaci su obrađeni po načelima kvalitativne tematske analize, a rezultati su dali odgovore na postavljena istraživačka pitanja.
Višeperspektivnost se u ovom istraživanju pokazala važnom za upoznavanje načina na koji se pojava razumije, njenih ishodišta i posljedica te ukazivanje na ono što ne funkcionira, odnosno, dijelom i što bi trebalo poduzeti da se pojava ublaži. Ujednačenost perspektiva pokazala se u odnosu na svijest o složenosti problema i neprimjerenosti njegovog rješavanja te u odnosu na vrijednosnu konfuziju i besperspektivnost. Kad je riječ o načinima rješavanja i suočavanja s tom pojavom, sudionici istraživanja različito vide što treba poduzeti o čemu se u zaključku rada diskutira.

Keywords

djeca i mladi; problemi u ponašanju; višestruke perspektive; kvalitativna metodologija

Hrčak ID:

85002

URI

https://hrcak.srce.hr/85002

Publication date:

27.7.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 11.266 *