Skip to the main content

Professional paper

Digitalizacija i predstavljanje starih istarskih novina na mreži: Pilot-projekt "Istarske novine online" Sveučilišne knjižnice u Puli

Bruno Dobrić


Full text: croatian pdf 78 Kb

page 53-63

downloads: 811

cite


Abstract

Zavičajna zbirka Histrica Sveučilišne knjižnice u Puli sadrži knjižničnu građu multikulturalnih i višejezičnih obilježja koja je vezana za Istru. Godine 2005. u knjižnici se započelo s digitaliziranjem regionalnih starih novina iz ove zbirke, s ciljem zaštite izvornika, a pilot projektom Istarske novine online (INO) koji je započet 2007. omogućen je pristup novinama Naša sloga, Hrvatski list, Polaer Tagblatt i Corriere istriano koje su objavljivane od 1870. do 1938. na hrvatskom, njemačkom i talijanskom jeziku. U prvom dijelu članka predstavit će se Zavičajna zbirka Histrica Sveučilišne knjižnice u Puli, posebno njezin novinski fond. Potom će se razmotriti razlozi i ciljevi digitalizacije starih novina. U nastavku predstavit će se pilot projekt INO kao i dosadašnji rezultati te planovi za nastavak projekta.

Keywords

digitalizacija starih novina; Naša sloga; Hrvatski list; Polaer Tagblatt; Corriere istriano; Zavičajna zbirka Histrica Sveučilišne knjižnice u Puli; Istarske novine online (INO)

Hrčak ID:

85652

URI

https://hrcak.srce.hr/85652

Publication date:

3.2.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 1.644 *