Skip to the main content

Original scientific paper

Usporedba kvalitete hrapavosti površine ostvarene rezanjem abrazivnim vodenim mlazom i CO2 laserskim zrakama

Michal Zeleňák ; Institute of Geonics of the ASCR, v.v.i., Institute of Clean Technologies for Mining and Utilization of Raw Materials for Energy Use, Studentská 1768, 708 00 Ostrava - Poruba, Czech Republic
Jan Valíček ; Institute of Geonics of the ASCR, v.v.i., Institute of Clean Technologies for Mining and Utilization of Raw Materials for Energy Use, Studentská 1768, 708 00 Ostrava - Poruba, Czech Republic
Jiří Klich ; Institute of Geonics of the ASCR, v.v.i., Institute of Clean Technologies for Mining and Utilization of Raw Materials for Energy Use, Studentská 1768, 708 00 Ostrava - Poruba, Czech Republic
Petra Židková ; Department of Production Machines and Design, VŠB – Technical university of Ostrava, 17. Listopadu 15, 708 33 Ostrava-Poruba, Czech Republic


Full text: croatian pdf 3.172 Kb

page 481-485

downloads: 1.161

cite

Full text: english pdf 3.172 Kb

page 481-485

downloads: 2.871

cite


Abstract

Ovaj se rad bavi procjenom kvalitete površinske hrapavosti ostvarene abrazivnim vodenim mlazom i CO2 laserom, s obzirom na utjecaj odabranih tehnoloških parametara na završnu kvalitetu obrađenih površina. Glavni cilj ovih eksperimentalnih istraživanja bio je razmotriti uporabu obje tehnologije za rezanje materijala koji se teško režu. Eksperimenti prezentirani u radu provedeni su na uzorcima titana ASTM B265-99. Obrađene površine uzoraka mjerene su optičkim profilometrom. Nakon toga, proučene su odabrane topografske značajke. Dobiveni podaci su korišteni za usporedbu hrapavosti površina parametara Ra u različitim dubinama. Napravljena je usporedba obje tehnologije na temelju postignutih rezultata.

Keywords

rezanje abrazivnim vodenim mlazom; rezanje CO2 laserskim zrakama; optička profilometrija; titanski uzorak

Hrčak ID:

86718

URI

https://hrcak.srce.hr/86718

Publication date:

19.9.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 5.527 *