Skip to the main content

Review article

Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka

Neven Antunac orcid id orcid.org/0000-0003-1084-5966 ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Dubravka Samaržija orcid id orcid.org/0000-0001-5577-4992
Jasmina Lukač Havranek


Full text: croatian pdf 1.107 Kb

page 279-304

downloads: 1.189

cite


Abstract

U radu su opisana organoleptička, kemijska, fizikalna, hranidbena i terapeutska svojstva kozjeg mlijeka. U odnosu na ostale vrste mlijeka, kozje karakterizira izrazito bijela boja, intenzivniji okus i miris te viši puferski kapacitet. Kozje mlijeko zbog većeg udjela masnih globula i kazeinskih micela manjeg promjera ima veću probavljivost. Osobito zbog svojih antialergijskih svojstava, kozje mlijeko pokazalo se dobrom zamjenom za kravlje, posebice u prehrani djece i odraslih. Korištenjem kozjeg mlijeka u liječenju bolesnika s raznim malapsorpcijskim sindromima postignuti su vrlo dobri rezultati.

Keywords

kozje mlijeko; organoleptička; hranidbena i terapeutska svojstva

Hrčak ID:

93331

URI

https://hrcak.srce.hr/93331

Publication date:

6.12.2000.

Article data in other languages: english

Visits: 2.248 *