Skip to the main content

Review article

Proizvodnja, sastav i osobine ovčjeg mlijeka

Neven Antunac orcid id orcid.org/0000-0003-1084-5966 ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Jasmina Lukač Havranek


Full text: croatian pdf 2.396 Kb

page 241-254

downloads: 6.012

cite


Abstract

Proizvodnja ovčjeg i kozjeg mlijeka u svijetu procjenjuje se na 20,6 milijuna tona, od toga na ovčje mlijeko otpada 8,3 milijuna tona. Najveći proizvođači ovčjeg mlijeka u svijetu su: Azija, Europa i Afrika. U Hrvatskoj je 1998. godine bilo 426.000 ovaca, od toga je 12% pod selekcijskim obuhvatom. Uglavnom prevladavaju domaće pasmine ovaca (dalmatinska pramenka, paška ovca, creska ovca, lička pramenka...). Ovce se uzgajaju u prvom redu radi mesa ali i radi mlijeka koje se prerađuje u sireve od kojih je najpoznatiji Paški sir Iako je ovčarstvo u Hrvatskoj još uvijek dobrim dijelom ekstenzivno, poduzimaju se odgovarajuće mjere i stvaraju uvjeti za njegovo unapređenje. U radu su navedeni čimbenici koji utječu na količinu i sastav mlijeka. Istaknute su osnovne značajke kemijskog sastava, fizikalnih i tehnoloških osobina, te broja somatskih stanica. Navedene su sličnosti i razlike između ovčjeg i kravljeg mlijeka.

Keywords

ovčje mlijeko; kemijski sastav; osobine; somatske stanice

Hrčak ID:

93480

URI

https://hrcak.srce.hr/93480

Publication date:

12.12.1999.

Article data in other languages: english

Visits: 7.835 *