Review article
Potrošnja i važnost mlijeka u prehrani pučanstva u Hrvatskoj
Antoinette Kaić-Rak
; Hrvatski Zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10000 Zagreb
Katica Antonić
Krunoslav Capak
Bernard Kaić
Abstract
Prehrambena i biološka vrijednost mlijeka kao namirnice izuzetno je visoka uzevši u obzir sastav, mogućnost resorpcije i iskorištenja u organizmu. Unatrag nekoliko godina iskustva i stručna saznanja upućuju na zaštitnu ulogu mlijeka i mliječnih proizvoda u sprečavanju nekih kroničnih bolesti kao npr lokalizacije karcinoma, hipertenzije i osteoporoze. Potrošnja pojedinih vrsta mliječnih proizvoda podložna je promjenama i utjecaju novijih saznanja, ekonomskim prilikama i ustaljenim prehrambenim navikama pučanstva. Podaci o prehrambenim navikama i potrošnji mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatskoj upozoravaju na lagani pad potrošnje mlijeka i mliječnih proizvoda. Rezultati istraživanja koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo upućuju na nezadovoljavajuće nisku potrošnju mlijeka i mliječnih proizvoda u populaciji školske djece osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Samo 66 % školske djece dnevno konzumira više od dva decilitra mlijeka, a čak 17 % manje od jednog decilitra. Također, na temelju rezultata analize cjelodnevnih obroka učenika osnovnih škola u Hrvatskoj utvrđeno je da se prosječno vrijednosti kalcija kreću u rasponu od 570 do 713 mg u odnosu na preporučenih 1000 mg. Podaci o potrošnji mlijeka u odrasloj populaciji pokazuju da samo 45 % odraslih osoba svakodnevno konzumira mlijeko.
Keywords
mlijeko; potrošnja mlijeka; školska djeca
Hrčak ID:
94979
URI
Publication date:
10.1.1996.
Visits: 1.808 *