Skip to the main content

Original scientific paper

Prijedlog normativa za pripremu tekuće mliječne hrane za dojenčad

Ljubica Tratnik ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
I. Ostojić


Full text: croatian pdf 1.255 Kb

page 185-194

downloads: 493

cite


Abstract

Koncentrati proteina sirutke (KPS), pripremljeni ultrafiltracijom, dijafiltracijom slatke sirutke te ultrafiltracijom demineralizirane sirutke; korišteni su za modifikaciju proteina kravljeg mlijeka, prema uzoru na mlijeko žene uz proizvedene KPS s dodatkom obranog mlijeka, vrhnja, laktoze u prahu te mješavine odabranih biljnih ulja, predložene su mješavine za pripremu tekuće mliječne hrane za dojenčad. Na temelju programa za kompjutersku obradu podataka, metodom linearnog programiranja, za tu svrhu analiziran je kemijski sastav, kao i udio mineralnih tvari (Ca, P, Na, K i Mg), navedenih dodataka u mješavine. Također je predložen sastav tekuće mliječne hrane za dojenčad (mješavina), sličan sastavu mlijeka žene. Predloženom tekućom mliječnom hranom za dojenčad sa: 1,5% proteina (omjer kazein : proteini sirutke 35:65%), 7% laktoze, 0,2% mineralnih tvari te 3,7% masti (mješavina mliječne masti i odabranih ulja), bit će zadovoljen optimalni unos esencijalnih aminokiselina, masnih kiselina kao i optimalni unos energije u organizam dojenčeta. Potrebna je jedino mala korekcija, dodatkom nekih mineralnih tvari, da se podese udjeli i potrebni omjeri (najvažnije Ca/P) koji će osigurati optimalnu resorpciju mineralnih tvari u organizmu dojenčeta.

Keywords

tekuća mliječna hrana za dojenčad; ženino mlijeko; prijedlog normativa; koncentrati proteina sirutke (KPS)

Hrčak ID:

95404

URI

https://hrcak.srce.hr/95404

Publication date:

19.9.1993.

Article data in other languages: english

Visits: 1.323 *