Skip to the main content

Review article

Vitamin C u prevenciji i liječenju bolesti

Robert Domitrović


Full text: croatian pdf 412 Kb

page 107-125

downloads: 949

cite

Full text: english pdf 412 Kb

page 107-125

downloads: 995

cite


Abstract

Vitamin C je esencijalan sastojak hrane uključen u mnoge biološke i biokemijske procese kao antioksidans. S obzirom da je oksidacijsko oštećenje povezano s nastankom različitih bolesti, vitamin C ima potencijalno preventivan, ali i terapijski učinak. Voće i povrće su preporučeni izvori vitamina C koji imaju preventivnu ulogu u razvoju malignih tumora i bolesti krvožilnog sustava, premda ne isključivo zbog vitamina C. Povrh toga, sintetski vitamin C uzet u količinama većim od preporučenog dnevnog unosa (RDA) djeluje povoljno na
za rastanje rana, ublažavanje simptoma prehlade, ali i u prevenciji prehlade u osoba izloženih prekomjernom fizičkom stresu. Također, vitamin C je učinkovit u smanjivanju koncentracije fibrinogena pove zanog s povećanim rizikom od nastanka bolesti krvožilnog sustava. Pozitivni učinci mogu se također ostvariti intravenskim unosom vitamina C kod bolesnika s šećernom bolesti i nekim oblicima malignih tumora. Međutim, pozitivni učinci vrlo često ovise o mno gim čimbenicima, kao što su doza, dob, zdravstvene navike i dr.

Keywords

vitamin C; antioksidans; bolesti krvožilnog sustava; maligni tumori; prehlada; bolesti dišnog sustava; šećerna bolest; siva mrena

Hrčak ID:

9604

URI

https://hrcak.srce.hr/9604

Publication date:

20.12.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 4.026 *