Biochemia Medica, Vol. 16 No. 2, 2006.
Review article
Vitamin C u prevenciji i liječenju bolesti
Robert Domitrović
Abstract
Vitamin C je esencijalan sastojak hrane uključen u mnoge biološke i biokemijske procese kao antioksidans. S obzirom da je oksidacijsko oštećenje povezano s nastankom različitih bolesti, vitamin C ima potencijalno preventivan, ali i terapijski učinak. Voće i povrće su preporučeni izvori vitamina C koji imaju preventivnu ulogu u razvoju malignih tumora i bolesti krvožilnog sustava, premda ne isključivo zbog vitamina C. Povrh toga, sintetski vitamin C uzet u količinama većim od preporučenog dnevnog unosa (RDA) djeluje povoljno na
za rastanje rana, ublažavanje simptoma prehlade, ali i u prevenciji prehlade u osoba izloženih prekomjernom fizičkom stresu. Također, vitamin C je učinkovit u smanjivanju koncentracije fibrinogena pove zanog s povećanim rizikom od nastanka bolesti krvožilnog sustava. Pozitivni učinci mogu se također ostvariti intravenskim unosom vitamina C kod bolesnika s šećernom bolesti i nekim oblicima malignih tumora. Međutim, pozitivni učinci vrlo često ovise o mno gim čimbenicima, kao što su doza, dob, zdravstvene navike i dr.
Keywords
vitamin C; antioksidans; bolesti krvožilnog sustava; maligni tumori; prehlada; bolesti dišnog sustava; šećerna bolest; siva mrena
Hrčak ID:
9604
URI
Publication date:
20.12.2006.
Visits: 4.026 *