Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj primjene jestivih gliceridnih premaza na randman sira

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Žarko Vrbaški
Ljiljana Kulić
Dragoljub Gavarić
Ksenija Vranac
Živanko Radovančev


Full text: croatian pdf 995 Kb

page 267-274

downloads: 479

cite


Abstract

U suvremenoj industriji prerade mlijeka u sir koriste se razni načini zaštite površine sira od plesni tokom zrenja. Skoro sva sredstva zaštite su uvozna ili su proizvedena na bazi uvoznih komponenata. Stoga je cilj ovog rada bio da se proizvede domaći jestivi premaz na bazi acetiliranog glicerida. Primjena novo osvojenog preparata ispitana je u industrijskim uvjetima. U toku 50 dana zrenja, praćen je kemijski sastav i utjecaj premaza na randman sira s različitim, vrstama premaza (acetilirani gliceridni premaz, plastični premazi i sir bez premaza).

Keywords

sir; randman; gliceridni premaz

Hrčak ID:

96163

URI

https://hrcak.srce.hr/96163

Publication date:

2.10.1985.

Article data in other languages: english

Visits: 1.271 *